Az ősz betegsége: kennelköhögés

Mit kell tudni a kennelköhögésről?

Sokak számára ismerősek az óvodákban hol hányással, hasmenéssel, hol köhögéssel járó vírusos megbetegedések, ne adj isten influenzás járványok. Kutyáink esetében sincs ez másképp: a tavaszi, őszi átmeneti időben járványszerűen terjednek a felső légúti tünetekkel, köhögéssel járó kórképek. Ismerős a szituáció, mikor a kutyaiskolába, kutyafuttatóra jövő köhögős kutya után szép sorban az egész társaság beteg lesz?

Nézzük, hogy mivel is jár ez a betegség:

A kennelköhögés, vagy más néven fertőző hörgő és légcsőgyulladás egy komplex tünet együttes, amit vírusok és baktériumok egyformán okoznak. Elsődlegesen a parainfluenza 2-es szerotípusa, az adenovírus 2-es szerotípusa és a Bordetella bronchiseptica baktérium a fő fertőzési forrás, de ritkábban a Pasteurella, a Staphylococcus, a Streptococcus, a Mycoplasma, az Escherichia coli, a Klebsiella és a Pseudomonas fajok, nagyon ritkán a kutya herpesz-, a reovírus és a kutya adenovírus 1-es szerotípusát is összefüggésbe hozták a betegséggel.

Általában 3-4 nap a lappangási idő. Bármely életkorban fogékonyak lehetnek kutyáink, de fokozottan veszélyeztetettek a fiatalabb, vemhes vagy legyengült immunrendszerű kutyák.

Tünetei lehetnek:

Orrból váladékozás, ugatásszerű köhögés, ami akár hányást is okozhat. Enyhébb esetekben jó általános állapot és étvágy, de súlyosabb esetekben tüdőgyulladást, lázat, étvágytalanságot, vagy elfekvést is eredményezhet.

Mielőbb keressük fel állatorvosunkat a tünetek jelentkezése esetén!

Ha jó a kutyus általános állapota, tüneti (köptető, hurutoldó adása) és támogató kezelést (például immunerősítés) szoktak alkalmazni, de amennyiben romlana az általános állapot, szükség lehet antibiotikumra vagy további vizsgálatokra is.

Azért, hogy megelőzzük a betegség terjedését, az érintett kutyát elkülönítetten kell tartani, amíg a betegség tünetei jelen vannak. A nagyobb rizikónak kitett kutyákat (pl.: akik rendszeresen kiállításra, kutyás közösségbe, panzióba járnak) érdemes megelőzően vakcinázni a kórokozók ellen. Az éves kombinált oltás tartalmazza az adenovírus elleni komponenst, másrészt külön a kennelköhögés elleni vakcinák (Nobivac Kc, Pneumodog) a Bordetella bronchiseptica és parainfluenza ellen nyújtanak védelmet. Érdeklődjünk állatorvosunknál a helyi viszonyok és ajánlás után!

Dr. Krausz Dóra
www.moriallatorvos.hu

X