Egyesületünk története

Be kell vallanunk, mindannyian elkötelezettek vagyunk a retrieverek irányába. Ez kétséget kizáróan elfogultság a részünkről, hiszen megismertük és megszerettük a retrieverek csodálatos fajtáit, elsődlegesen a golden és labrador retrievereket. Hogy miért kezdtünk retrievermentésbe? Nagyon jó kérdés, ahogy az is, hogyan tudott a tinikori lelkesedés egy komoly önkéntes munkát végző egyesületté fejlődni. Mindenesetre hatalmas dolognak érezzük, hogy ez a korábban kis egyesület mára nagy, hatékony szervezetté alakult, amely oly sok segítőt és nagyszerű csapattagot tudhat maga mellett, és ezzel számtalan retriever számára kétséget kizáróan a jövőt, reményt jelenti egy új élet küszöbén.

Hogyan kezdődött… mi történt az elmúlt években?

2005

Három lelkes lány nap mint nap az interneten látva a sok bajbajutott kutyát és köztük egyre több és több retrievert szükségét érezte, hogy lépjen. Létrehoztak egy internetes gyűtjőfelületet, ahol a bajban lévő, gazdikereső kutyák képei és adatai jelentek meg.

2006

Az első mentett kutyák, akiknek elhozásában részt vettünk, 2006 nyarán kerültek látóterünkbe. Egy paksi szaporító telepét sikerült felszámolni és 7 labradort tudtunk elhozni. Akkor még más állatvédő szervezetek segítségével.

2007

A tanuláshoz szükséges tudást, türelmet, a kérdéseinkre a válaszokat folyamatosan megkaptuk a tőlünk tapasztaltabb állatvédő szervezetek vezetőitől. Szerencsére akkoriban nagy volt az összetartás az állatvédők között és sok segítséget kaphattunk. Lassacskán önálló mentéseink is voltak, bár még kis számban, de arra, hogy tanuljunk és szárnyainkat próbálgassuk, ez is nagyszerű volt. Ebben az időben sok-sok retrieverszerető, magánszemély jelentkezett és elkezdett összekovácsolódni a CSAPAT!

2008

Felismertük, hogy magánemberekként ez nem megy. Elkezdtünk egyesületet alapítani…

2009

Nyáron bejegyzésre került a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület. Nagyon nagy volt az örömünk, igaz, akkor még nem tudtuk, hogy a neheze csak most jön. Az Egyesületi tevékenységnek, a jogszabályi háttérnek való folyamatos megfelelés, amelyeket kőbe vésnek a civil szervezeteknek egy dolog. De emellett támogatóinknak, örökbefogadóinknak és persze elsősorban a gondozásunkba került kutyáknak is a legjobbat kellett adnunk. 2009-ben 126 saját gondozású kutyánk volt már!

2009-ben került sor az első Retriever Rescue találkozóra Kunszentmiklóson, amit azóta is minden évben újabb nagyszabású találkozók követtek.

   

2010

Rövid, boldog év volt, ami során 128 saját gondozású kutyusunk volt.

2011

Ebben az évben sok változás történt. Sok elkötelezett segítőnk úgy gondolta, a jövőben másképp kíván segíteni az árva kutyákon, vagy máshol szeretne kutyázni. Sok mindent újraépítettünk, szerencsére sikerrel. Vezetőnk állatorvos diplomát kapott, továbbá állást a dunaföldvári állatkórházban. Bár mindez magánéletének része, jelen felállással mégis sikerrel lehetett kamatoztatni a Retriever Rescue tevékenységében, ugyanis így egy olyan ellátó központként tekinthettünk a továbbiakban erre az állatkórházra, ahol a problémásabb eseteket, a sürgősen elhelyezésre várókat is hamar tudtuk fogadni. Korrekt állatorvosi kontroll, mentális felmérés után lehetett nekik ideiglenes vagy végleges gazdit találni, ami mindenki számára segítség volt. Ezzel egy új rendszer kezdett kialakulni, és még több kutyának tudtunk segíteni. Szerencsére eközben is sok önkéntes segítő, szervező tehetséggel megáldott, illetve megbízható ideiglenes befogadó csatlakozott csapatunkhoz, akik segítségével még több kutyán segíthettünk.

2011 óta minden évben részt veszünk a júniusi Gyerekszigeten, amely a Hajógyári szigeten kerül megrendezésre.

   

2013

Ez az év újabb nagy változást hozott, amikor egyik védencünk, Kamu meghalt szívférgesség miatt. Ő volt az első, akinél diagnosztizáltuk a betegséget. Ekkor zászlónkra tűztük azt a célt, hogy felelősen gondolkodva és örökbeadva, kivétel nélkül minden gondozásunkba kerülő kutyát szűrjünk szívférgességre. Rengeteg eredmény került a birtokunkba, és bár ne lett volna rá szükségünk, de behozhatatlan előnyre és hatalmas tapasztalatra tettünk szert, ami a betegség ismeretével jár. Itt fontosnak tartjuk hangsúlyozni azt, hogy mi, mint állatvédő szervezet kiállunk amellett, hogy ezzel foglalkozni kell, kezelni kell ellene, azonban a maga helyén kezelve nem szabad egy szívférges kutyát halálos betegnek tartani. Az érdeklődőket nagyon szívesen tájékoztatjuk mindenről ezzel kapcsolatban – biztosíthatjuk, hatalmas tapasztalatunk van.

2014

Ettől az évtől a szívférges kutyákat már hatékonyan kezeltük és rengeteg gyógyult kutyát tudhatunk azóta örökbeadottjaink között.

2015

2015. év igen eseménydúsan telt. Szintén magánéleti esemény, de önkénteseink, örökbefogadóink családjában több helyen baba született, akikkel mára a rendezvényeinken találkozhatunk, ők képezik a legújabb retriever rajongók csapatát.
   

2016

A jelent írjuk. Átlagosan 20-25 retriever van gondozásunkban, ideiglenes befogadóknál, illetve állatkórházban. Mind-mind gazdikeresők. Mind-mind segítségre vártak és segítségre várnak. Arról, hogyan segíthetsz, az alábbi oldalon olvashatsz. (ide be kell linkelni majd az adott oldalt) A csapat gördülékeny munkájáért sok önkéntes csapattag felelős és őket illeti köszönet a mindennapi karitatív munkáért. Mára kialakult mentési metódussal, örökbeadási protokollal, folyamatos tájékoztatással végezzük tevékenységünket. Nem minden látványos, de a lényeg, hogy fenntartható, és folyamatosan végezhető, amelynek hála évente 120-150 bajbajutott retriever számíthat ránk.
X