Tanácsok örökbefogadáshoz

Szerencsére manapság egyre többen döntenek az örökbefogadás mellett ahelyett, hogy vásárolnának kutyát. Sajnos azonban olykor-olykor előfordul, hogy a befogadott kutya visszakerül az őt örökbeadó szervezethez. Ennek lehet egy nem megfelelő kutya kiválasztása az oka (a helyes választáshoz találsz kis segítséget a következő linken: Hogyan válasszunk kutyát?). Az is előfordulhat, hogy a leendő gazdik nem készülnek fel a kutya gondozására, arra, hogy ebüknek nem csak tárgyi szükségletei lesznek, vagy a vállalkozó szellemű gazdik nem gondolták át elég alaposan döntésüket.

Hogyan érdemes neki kezdenünk az örökbefogadásnak?

 1. Válasszunk olyan időszakot az örökbefogadáshoz, amikor a lehető legtöbb időt tudjuk az új családtaggal tölteni, hogy minél gördülékenyebben sikerüljön beilleszkedése.
 2. Csak akkor tegyük meg az első lépéseket az örökbefogadás felé, ha minden családtagunk, minden velünk együtt élő támogatja ezt a döntésünket, ők is szeretnének kutyát.
 3. A választás során fogadjuk meg a kutyát gondozó szervezet tagjainak a tanácsát, hiszen ők ismerik legjobban védenceiket, igényeiket, karakterüket.
 4. Az ismerkedés során igyekezzünk minél többet megtudni az ideiglenes befogadótól a kutya szokásairól, mozgásigényéről, táplálásáról, stb., arról, hogy mire érdemes az adott kutyusnál különösen odafigyelni. Menjünk el vele sétálni, hogy lássuk, mennyire vagyunk egy hullámhosszon a kutyussal, hogyan viselkedik saját átmeneti otthonán kívül.
 5. Újdonsült gazdiként számolnunk kell azzal, hogy bármennyire alaposan is jártunk el az örökbefogadáskor, a költözést követően előjöhetnek olyan viselkedésformák, amelyek az ideiglenes gazdinál nem jelentkeztek (például fél a kalapos emberektől, a seprűtől, megugatja a bicikliseket, stb.). Ha nehézségekbe ütközik megoldanunk ezeket a problémákat, bátran kérjünk segítséget az Egyesület tagjaitól, kutyaiskolától, szakemberektől.
 6. Ne várjuk el már az első nap a hibátlan viselkedést az új családtagtól. A helyes viselkedésért dicsérjük és jutalmazzuk, a nem kívánt viselkedést tiltsuk neki.
 7. Hagyjunk a kutyának teret és időt, hogy saját tempójában nyithasson felénk, hiszen rengeteg változáson megy keresztül rövid időn belül. Legyen egy biztonságos helye a kutyának, ahol biztosított számára nyugalma, ahová elvonulhat pihenni.
 8. Ha azt látjuk, hogy kutyánk megijed valamitől, ne simogatással próbáljuk őt megnyugtatni. Számára ezzel csak megerősítjük, hogy jól teszi, hogy fél, ami így a későbbiek során egyre erősebben jelentkezhet. Legyünk nyugodtak, határozottak, ezzel is mutatva kutyánknak, hogy nincs mitől tartania, mi sem félünk (jellemző példa a vihartól való félelem…).
 9. Kövessük a fokozatosság elvét! Ne vigyük egyből új kutyánkat nagy, hangos társaságba, ismerkedjünk lépésről lépésre és ez alapján emeljük a lécet, az elvárásokat is.
 10. Kutyusunk ideiglenes befogadónál tapasztalt viselkedése, engedelmessége csak egy irányadó pont, amelyet el lehet érni a kutyával. Ennek, vagy ennél többnek az eléréséhez előfordulhat, hogy nagyon sokat kell dolgoznunk magunkkal, a kutyával, de még így is előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére segítséget kell kérnünk. Munkánk gyümölcsének mielőbbi beérésében hatalmas segítség lehet egy jó kutyaiskola, ahol amellett, hogy segítenek a kutya szocializációjában, jól érezhetjük magunkat kutyánkkal és rengeteget tanulhatunk a kettőnk közti, valamint más kutyákkal való kommunikációról.
  Ha mindezeket alaposan átgondolva úgy érezzük, hogy felkészültünk az örökbefogadásra, akkor érdemes megnézni gazdikereső kutyusainkat.

Ha van szimpatikus közöttük, akkor az örökbefogadás menetének alapos áttanulmányozása után vedd fel velünk a kapcsolatot, töltsd ki a gazdikereső kérdőívünket és bízunk benne, hogy rövidesen megtaláljuk számodra a legideálisabb új családtagot!

X