A kutyatartásról

A kutyatartás nagy felelősséget jelent a gazdi számára, hiszen egyedül tőle függ a kutya sorsa, jó sora. Ezért nem szabad elhamarkodni a „kutyásodást”. Alapos átgondolást igényel, hogy vajon kedvencünk minden szükségletét ki tudjuk-e elégíteni, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, boldog kutya lehessen. Mikre kell figyelemmel lennünk kutya tartása során:

 1. Az étrend
 2. Több irányvonal él a kutyák etetését illetően, amelyeket érdemes mérlegelnünk saját lehetőségeink és ízlésünk szerint.
  Egy jó minőségű, felsőbb kategóriás kutyatáp biztosítja a szükséges tápanyagokat kutyánk számára. Ha követjük a hozzá tartozó leírást, könnyen, gyorsan meg tudjuk oldani az etetést.
  A háztartási maradék nem megfelelő tápanyagforrás a kutya számára, a fűszeres, zsíros, csípős ételek akár rossz hatással is lehetnek rá. A hegyes csontok komoly veszélyforrások lehetnek számára.
  A nyers etetés komoly utánajárást, az arányok nagyon pontos betartását igényli, valamint nem szabad megfeledkeznünk a lehetséges egészségügyi kockázatokról sem.
  Nagyon fontos, hogy kutyánk számára mindig legyen elérhető friss víz, akkor is, mikor nem vagyunk mellette.

 3. A lakóhely
 4. Ha kutyánk a nap jelentős részét az udvaron tölti, akkor mindenképp gondoskodnunk kell számára egy szigetelt kutyaházról a meleg és hideg elleni védelem érdekében. A kutyaházat igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy védett, minél szárazabb helyen legyen, de közben jól rálásson a kutya a ház körüli eseményekre.
  Ha kutyánk otthonunkban vár ránk, míg haza nem érünk, fontos biztonságossá tennünk a lakást. A vezetékeket, veszélyes tárgyakat kutyabiztossá kell tenni, a veszélyes vagy féltett tárgyakat, ételt el kell pakolni. Biztosítsunk a kutyának egy biztonságos helyet, amit a sajátjának érezhet. Mielőtt egyedül hagynánk, biztosítsuk számára egészségügyi szükségletei elvégzésének lehetőségét, valamint érdemes lemozgatni, hiszen fáradtan kevésbé lesz kedve lakberendezésbe kezdeni.

 5. A felszerelés
 6. A fekhely és a kutyaház mellett szükséges beszereznünk egy erős, biztos nyakörvet és pórázt, amelyeket a séták során használhatunk. Szükség lesz tálakra, melyekben enni és inni adhatunk neki. Egy a kutya szőréhez passzoló kefe/fésű könnyebbé teszi a lakás tisztán tartását a vedlési időszakban is. Autóban való utazáshoz szerezzünk be kutyák számára készült biztonsági övet és hámot, vagy boxot. Ha a tömegközlekedés eszközeit vesszük igénybe, kötelező a szájkosár, így ezt is érdemes lehet beszerezni. És persze örök fogyóeszköz a labda és egyéb játékok.

 7. Az oltások
 8. Kutyánkat sok olyan betegség érheti, melynek megelőzése nem nagy költség és fáradtság, míg maga a kezelés lehet hosszadalmas, kockázatos és költséges is. A veszettség- és kombinált oltást évente kell beadatni, ezeken felül még érdemes megfontolnunk a Lyme-kór, a kennel köhögés elleni oltást is.

 9. Paraziták elleni védelem
 10. Fontos védekeznünk egész évben a bolhák és kullancsok ellen, melyekre több fajta úgynevezett spot-on (a kutya bőrére csepegtethető), illetve nyakörv vagy tablettás megoldás nyújthat tartós megoldást. Figyelnünk kell arra, hogy ezek hatóideje változó, ezt mindig ellenőrizzük és biztosítsunk folyamatos védelmet kutyánk számára.
  Ezen felül fontos a rendszeres, 3 havonta végzett féreghajtás is kutyánk és családunk egészsége érdekében. A féreghajtó tabletta beszerezhető minden állatorvosnál.
  Sokan nem gondolnák, de nagyon fontos a szúnyogok által terjesztett szívférgesség elleni védelem. Sajnos a legtöbben úgy hiszik, hogy egy nyakörv, mely elvileg távol tartja a szúnyogokat, száz százalékos védelmet nyújt. Sajnos ez nem így van. Elég egyetlen fertőzött szúnyognak célba érnie és máris kész a baj. Ezért fontos, hogy a szúnyogszezon alatt (kb. áprilistól októberig) havonta adjunk tablettát vagy spot on készítményt a szívféreg lárvái ellen. Ha eddig nem védekeztünk célirányosan a szívférgesség ellen, érdemes egy szívféreg tesztet csináltatnunk, majd ennek eredménye alapján egyeztetnünk állatorvosunkkal a szükséges kezelésről vagy a további megelőzésről.

 11. A mozgás
 12. Még a kertes házban tartott kutyák számára is elengedhetetlen a mindennapi séta, ahol a mozgás mellett kutyánkat új ingerek, élmények érhetik. A séták hossza és intenzitása függ a kutyánk igényeitől, amit fontos figyelembe vennünk. Egy rendszeresen mozgatott kutya sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb, mint a naphosszat a négy falat/kerítést bámuló, unatkozó társaik.
  A fizikai fárasztás mellett fontos kutyánkat agyban is megdolgoztatni, különböző játékokkal, feladatokkal, trükkök tanításával.
  A közös séták és tanítások során még szorosabb kapcsolatot építhetünk ki kutyánkkal, így még harmonikusabb lehet az együttélés vele.

 13. Kutyaiskola
 14. Gyakori tévhit, hogy kutyaiskolába csak azok járnak, akik nem tudják megnevelni a kutyáikat és/vagy viselkedés problémákkal küzdenek. Ezekben az esetekben a kutyaiskola elengedhetetlen, de probléma nélkül is járjunk oda bátran. A kutyaiskola remek hely biztonságos, kontrollált környezetben szocializálni ebünket. Itt ismerkedhet más kutyákkal, és minőségi időt tölthetünk el együtt, erősíthetjük a kettőnk közti kötődést. Emellett szakértők segítenek minél jobban megérteni a kutyakommunikációt.

Kutyánknak lehetnek egyéni igényei, speciális szükségletei, amelyeket mindig fontos figyelembe vennünk, és ezek alapján terveznünk étrendjét (pl. étel allergia esetén), mozgását (pl. diszplázia esetén), stb.
Ha kutyánk szokatlanul viselkedik, levert, fájdalmat jelez, egyéb fizikai tünetei vannak, fontos minél előbb állatorvoshoz vinnünk. Ha nevelésében elakadunk, akkor ne húzzuk és mélyítsük a felmerülő problémát, hanem bátran forduljunk szakemberhez.

Ha a fenti szempontok szerint sikerül biztosítanunk kutyánk ideális tartását, akkor ő igazi családtaggá, egészséges, boldog, kiegyensúlyozott kutyává válhat mellettünk!

X