Hogyan válasszunk kutyát?

Következő családtagunk kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen hosszú évekre vállalunk felelősséget egy életért. Döntésünk meghatározza a kutyus és egész családunk mindennapjait is.
Amikor kutyust keresünk, a legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott kutya jelleme passzoljon személyiségünkhöz és életkörülményeinkhez. Ehhez első sorban magunkat kell alaposan megvizsgálnunk.

 1. Milyen céllal szeretnénk őt? Családi kutyát keresünk, vagy munkakutyát, vadászatra, terápiás céljaink vannak vele, stb.?

  Ezeket alaposan megfontolva válasszunk magunk mellé társat, hiszen egy fiatal, folyamatosan tettekre, tanulásra kész kutyus nem fog boldogan elfeküdni mellettünk a kanapén, viszont lehet a kutyaiskola sztárja. Egy kicsit bizonytalan, visszahúzódóbb kutyus nem fog tudni mellettünk magabiztosan dolgozni terápiás kutyaként, míg remek családtag lehet belőle.

 2. Milyenek az életkörülményeink? Kertes házban vagy lakásban lakunk? Kinti, benti vagy kinti-benti kutyát szeretnénk?
  A retrieverek jellemzően a gazdi lába alatt szeretnek igazán lenni, így nem okoz számukra gondot a lakásban való élet, de ehhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű testi és szellemi foglalkoztatás. Ha kinti kutyát szeretnénk, akkor érdemes átgondolnunk, hogy mennyi időt tudnánk ténylegesen a kutyával tölteni télen-nyáron, jó és rossz időben egyaránt (A napi öt perc egyetlen kutyának sem elegendő…)

 3. Naponta mennyi időt tudnánk-szeretnénk arra fordítani, hogy kielégítsük a kutya fizikai és mentális szükségleteit? Sportosabb vagy inkább nyugodtabb életet élünk?
  Nagyobb energiaszintű kutyák esetén, ha nem fordítunk az igényeik kielégítésére megfelelő mennyiségű időt, előfordulhat, hogy rosszalkodásban vezetik le a felesleges energiáikat. Egy nyugodtabb kutya számára pedig megterhelő lehet a napi több kilométeres bicikli mellett való futás, frizbizés, stb.

 4. Kölyök vagy felnőtt kutyára gondoltunk?

  Mind a kettőnek megvan a maga előnye és hátránya, és ezt érdemes jó előre átgondolni. Amellett, hogy a kölykök nagyon édesek, jó végig kísérni, ahogy felcseperednek, vajon van-e elég időnk és energiánk egy kölyökkutyát szobatisztaságra nevelni? Lesz türelmünk a kölyökkori rágcsálásokkal, gyakori sírással szembenézni, és a felmerülő problémákat hatékonyan kezelni hónapokon keresztül? Egy felnőtt kutya esetében igaz, hogy kimaradtunk a cuki kölyökkorából és lehetnek rossz szokásai, amin dolgoznunk kell, de már kialakult a jelleme, a mozgásigénye, ami alapján megtervezhetjük a mindennapjainkat. Mindemellett végtelenül hálásak és hűségesek azok a felnőtt kutyák, akik már sokat megéltek az örökbefogadás előtt.

 5. Mennyit szeretnénk foglalkozni a szőrápolással?

  Ha szívesen fésülgetjük kutyánkat, akkor bátran választhatunk hosszú szőrű kutyust, de ha tudjuk magunkról, hogy ez terhes számunkra, akkor inkább rövid szőrű kutyát érdemes választani. Igaz, a rövid szőrű kutyákat is érdemes alaposan átfésülni vedlési időszakban, de összehasonlíthatatlan a hosszú szőrű társaik ápolásába fektetett idővel.

Ha kialakult a fejünkben a kép, hogy milyen kutyát is szeretnénk, milyen kutya illene bele legjobban hétköznapjainkba, akkor érdemes megnézni gazdikeresőink oldalát, ahol sok hasznos információ található kutyáinkról, hátha már közöttük van az álomkutyánk!

Ha van szimpatikus közöttük, akkor az örökbefogadás menetének alapos áttanulmányozása után vedd fel velünk a kapcsolatot, és bízunk benne, hogy rövidesen megtaláljuk számodra a legideálisabb új családtagot!

X