Beszámoló 24 védencünkről

Ahogy ígértük, az év elejével újra részletesen beszámolunk a 24, szaporítótól hozzánk került retrieverrel kapcsolatban.

Ez a beszámoló négy részből fog állni:
– a kutyák állapotáról és a velük történtekről
– az eddigi kiadásainkról
– a még várható kiadásokról
– a beérkezett támogatásokról

Az elmúlt napokban folyamatosan kapcsolatban voltunk a Gyulai Önkormányzattal, akik a kobzási eljárás hivatalos ügyintézését végzik. Ennek köszönhetően, a megfelelő iratok egyeztetése és megküldését követően rendelkezésünkre bocsátották a határozatot, amely szerint a 24 kutyából a gondozásunkban maradt 20 labrador retriever (4 kutya az első pár napban hazakerült eredeti tulajdonosához) a határozat értelmében a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület tulajdonává vált. Ezek után a jó gazda gondosságával ellátjuk őket, ivartalanításukat elvégezzük, felelős örökbefogadó gazdiknak adhatjuk át őket. Számunkra ez az egyik legnagyobb – jogi – előrelépés, hiszen ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy tartósan és a legjobb módon gondoskodhassunk ezekről a kutyákról.


December vége óta, amióta utoljára hosszú beszámolóval szolgáltunk, természetesen egy percre sem állt meg az élet nálunk. Ritkább, rövidebb híradásaink oka pont az volt, hogy minden eszközzel és szabadidőnkben a kutyák sorsát igyekeztünk rendezni. Ez idő alatt MINDEN kutya ideiglenes befogadóhoz került. Minden kutya családban, lakásban, kisebb kutyaközösségben került elhelyezésre. (Az ideiglenes befogadó gazdi a saját, általában 1-2 kutyája mellett gondoskodik saját otthonában olyan gazdikereső mentett kutyá(k)ról, akiket a neveléssel, szeretettel, rehabilitációval, amit nyújt, később hozzásegíthet egy végleges gazdihoz.) A képeinken közülük válogattunk.

A kutyák egy részének ivartalanítása megtörtént, ők már a határozat értelmében és ellátásukat tekintve is alkalmasak lehetnek egy rövid időn belül történő örökbe adásra.
Minden kutyát (egy kutyának keddre van még időpontja) kivizsgáltunk. Minden kutya külső-belső parazitamentesítő szereket kapott (ez a többszörös fertőzöttség miatt is fontos volt), veszettség és kombinált oltást, új oltási könyvet kapott. A szívférges kutyák mindegyike szívultrahangozva, röntgenezve, alaposan laborálva (biokémia és hematológia) lett. A kezeléseiket elkezdtük a protokollok alapján. Majdnem minden kutya átesett enyhébb vagy súlyosabb hasmenésen, gyomor-bélrendszeri problémán, aminek oka vélhetően a korábbi éhezés, a gyomor-bélrendszerük súlyos megterhelése, a korábbi elhanyagolás. A fülgyulladásos kutyák – amely szintén szinte minden kutyát érintett – jól gyógyulnak és már visszaszorítottuk a gyulladást és atkás fertőzést.

A kutyák állapota napról napra jobb. Néhány kutyát kiemelve: Sky (bekerüléskor 22 kg) közel 8 kilót hízott, mióta gondozásunkba került. Csini (bekerüléskor 14 kg) több, mint 4 kg-mal volt nehezebb a legutóbbi mérlegeléskor. Brad a bekerülésekor 21.5 kg-ról mára 26.6 kg-ra gyarapodott.

Sajnos Tolnai-Tóth Evitát elvesztettük. Mindent megtettünk, hogy őt is, mint a legrosszabb állapotban lévő kutyát meggyógyítsuk, de hiába a gyógykezelés, ivartalanítás a méhgyulladása miatt, a gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, ízületvédők, gerincet támogató táplálékkiegészítők, immunerősítők, mégis újra visszaesett. Súlyos fájdalmai voltak, újra nem állt lábra, légzése is nehézkes volt, a gerincproblémák, a szívférgesség mind olyan súlyos betegségek, amik önmagukban is súlyos megterhelést jelentenek egy kutya szervezetére. Azonban úgy, hogy együttvéve álltak fenn nála 11 évesen mindezek, a további kivizsgálást (pl. altatásban MRI) vagy drasztikusabb kezelést (pl. gerincműtét, vagy melarsominos szívférgesség kezelés) is mérlegelnünk kellett. Úgy döntöttünk, nem szabad őt további fájdalomnak kitenni, ami során a gyógyulási esély annyira minimális, hogy az csodaszámba menne. Ezért nem engedhettük, hogy további fájdalma, szenvedése legyen, hanem megváltottuk őt mindettől. Számára mindössze annyit adhattunk, hogy pár napra családja, meleg otthona lehetett, ideiglenes befogadó gazdi szeretgette őt, és utána méltóságban búcsúzhatott el az élettől. Végtelenül sajnáljuk.

Az eddigi kiadásaink folyamatosan gyűlnek, több számlát kifizettünk már. Több helyen (velünk szerződéses állatkórházakban) nyitott számlánk van és a kifizetés később fog megtörténni.

Az eddig kiszámlázásra került tétel: 2.862.557 Ft

Részletezve:

A Túri Állatkórházban ellátott kutyák költségei:

  1. Alina LabDragon: 88.800 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás)
  2. Anchors Bohemia Bras: 225.600 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, kezdeti intenzív kórházi kezelés a rossz állapota miatt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás a húgyúti problémák miatt, szívférgesség kivizsgálás, röntgen, ultrahang, fül kezelés és kontroll vizsgálatok, kórházi tartás)
  3. Csabai Papp Dennis: 124.700 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás)
  4. Csabai Papp Via: 54.800 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés)
  5. Csini: 96.100 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, kezdeti intenzív kórházi kezelés a rossz állapota miatt, oltások pótlása, parazitamentesítés, fül kezelés és kontroll vizsgálatok, kórházi tartás)
  6. Deerfield Earl: 231.100 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, kezdeti intenzív kórházi kezelés a rossz állapota miatt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás, szívférgesség kivizsgálás, röntgen, ultrahang, fül kezelés és kontroll vizsgálatok, kórházi tartás)
  7. Franci: 169.400 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás)
  8. Iberia: 122.400 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, fülkezelés, fülkontrollok a kórházban, parazitamentesítés, ivartalanítás)
  9. Maggie: 153.900 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, fülkezelés, fülkontrollok a kórházban, parazitamentesítés, ivartalanítás)
  10. Maja: 128.600 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, fülkezelés, fülkontrollok a kórházban, parazitamentesítés, ivartalanítás)
  11. Malomközi Shining Star: 69.600 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés)
  12. Pretty: 71.200 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés, marján lévő seb kezelése, vizsgálata)
  13. Rich: 263.800 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, kezdeti intenzív kórházi kezelés a rossz állapota miatt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás, szívférgesség kivizsgálás, röntgen, ultrahang, fül kezelés és kontroll vizsgálatok, kórházi tartás)
  14. Sépa: 132.400 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás)
  15. Tolnai Tóth Evita: 330.700 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, folyamatos intenzív kórházi kezelés a rossz állapota miatt, méhgyulladás kezelése, ivartalanítás, kontrollok, oltások pótlása, parazitamentesítés, szívférgesség kivizsgálás, röntgen, ultrahang, fül kezelés és kontroll vizsgálatok, kórházi tartás, ízületvédő, fájdalomcsillapító gyógyszerek, Vetri DMG, stb.)
  16. Turbo: 74.300 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés)
  17. Vita: 150.300 Ft (kivizsgálás, teljes vérlabor, szívférgesség teszt, oltások pótlása, parazitamentesítés, ivartalanítás, szívférgesség kivizsgálás, röntgen, ultrahang, fül kezelés és kontroll vizsgálatok, kórházi tartás)

A Felicavetben ellátott kutyák költségei: ezek minden kutya esetén az alapos betegvizsgálat, teljes vérlabort, szívférgesség tesztet, oltások rendezését, pótlását és az angol kutyák esetén pót-útlevél kiállítását jelentik.

  1. Carpenny Pitch: 36.970 Ft
  2. Carpenny Rocco: 44.405 Ft
  3. Csabai-Papp Melrose: 32.765 Ft
  4. Dana: 30.970 Ft

Más állatorvosoknál történt vizsgálatok, ellátások:

  1. Sky első betegvizsgálata és vérlaborja, kullancs-bolha elleni kezelése és féreghajtása: 25.685 Ft
  2. Anchors, Vita, Evita szívférgesség PCR vizsgálat, Csini és Earl kontroll ELISA vizsgálat laborban: 48.493 Ft
  3. Cansy és Mary: 59.300 Ft (első betegvizsgálata, vérlaborja és szívférgesség tesztje, oltásaik pótlása)
  4. A szívférgesség kezeléshez (Anchors, Vita, Evita, Csini, Earl) gyógyszerek beszerzése patikából: 27.969 Ft
  5. Melrose ivartalanítás: 26.900 Ft
  6. Mary ivartalanítás: 30.000 Ft
  7. Iberia: 11.400 Ft (fülkontrollok és ismétlő Advocate kezelés)

Ami még várható és tervezhető kiadás:

  1. Sky kivizsgálása a szívférgesség szempontjából
  2. Via ivartalanítása
  3. Pretty ivartalanítása
  4. Sky ivartalanítása
  5. Shining Star ivartalanítása
  6. Turbo ivartalanítása
  7. Cansy ivartalanítása
  8. Csini ivartalanítása
  9. Csini szívférgesség vizsgálata megtörtént már, kiszámlázása folyamatban van
  10. Earl szívférgesség PCR vizsgálata
  11. a szívférges kutyák teljes szívférges kezelése, ami legoptimálisabb esetben is minimum 4 hónap, de ennél várhatóan sokkal hosszabb időt vesz majd igénybe
  12. a kutyák szükség esetén történő kontrolljai, vizsgálatai
  13. a kutyák etetése, további ellátása, esetleges táplálékkiegészítőik stb.
  14. természetesen nem tudunk minden kiadással előre tervezni, ezért végtelenül hálásak vagyunk minden bejött adományért

December 18-ától az alábbi adományokat kaptuk (több helyen nem volt megjelölve célként a 24 kutya, de úgy gondoljuk, a támogatást ezért kaptuk, ezért ennek megfelelően csoportosítottuk a támogatást).
Január 8-ig összesen 12.446.191 Ft, 952.96 EUR és 10 USD adomány érkezett részükre.

Az euróban érkezett adományokat a bank forintba váltotta át, ezért azok ilyen formában jelennek meg a számlánkon és az elszámolásban is.

Végtelenül köszönjük a támogatást, a bizalmat, azt az összefogást és kiállást e 24 kutya érdekében, amit az elmúlt néhány hétben tapasztaltunk. Szinte felfoghatatlan számunkra az az aggodalom, sok szeretet és segítség, amit Tőletek, retriever barátoktól kaptunk, mindezt összefogásban, karöltve a külföldi retriever klubokkal, sok-sok hazai és külföldi kennellel!

Egy szó mint száz, KÖSZÖNJÜK!

X