Hogy védjük kedvenceinket a nyári melegben?

Sokat ismételt szezonális téma, mely mellett mi sem mehetünk el szó nélkül. Egyrészt mert sokaknak új ez a probléma – ha új kutyások – másrészt mindig kitalálnak újabb és újabb termékeket a gyártók, illetve sokat tanulhatunk más gazdiktól, kutyusoktól.

Az időjárás változása kedvenceinkre is hatással van. Vannak olyan kutyusok akik kifejezetten érzékenyen reagálnak a frontokra – így ilyenkor a szokásos séta vagy megterhelőbb mozgást nem kell erőltetni náluk.

A nyári zivatarok megérkezésével párhuzamosan megnő az elveszett, elfutott kutyusok száma. Ahogyan a petárdázás idején fokozott figyelemmel kell lennünk a félősebb kutyusokra, így a zivatarok idején is. Ha tudjuk, hogy kedvencünk fél a dörgéstől, villámlástól ne sétáltassuk a várható vihar környékén póráz nélkül. Ha pedig el kell mennünk otthonról, győződjünk meg arról, hogy olyan helyen hagytuk, ahonnan nem tud kiszökni.

A tartósan meleg napokon pedig nagyobb odafigyelést igényelnek kedvenceink:

 1. Biztosítsunk számukra hűsölési lehetőséget – árnyék és árnyékos helyen lévő víz egy kerti kutyus számára nélkülözhetetlen. Ilyenkor sajnos előfordul, hogy kaparnak maguknak 1-2 (3-4) gödröt a fák, bokrok tövében. A lakásban magukra hagyott kutyusok a hideg padlón és besötétített lakásban megfelelő mennyiségű víz mellett átvészelik a napközbeni forróságot.
 2. További segítség lehet ilyenkor számukra, kerti kutyák esetében egy árnyékos helyen hagyott vízzel feltöltött gyerekhomokozó. Lakásban élő kedvenceinket pedig mielőtt magukra hagyjuk –ha szeretik!- egy frissítő zuhannyal lehűthetjük, akár többször is a nap folyamán.
 3. Fontos odafigyelni a séták időzítésére – az aszfalt és a kövek egy forró nap alkalmával akár 50-65 Celsius fokig is felmelegedhetnek. Egy ilyen hőmérsékletű aszfalton vagy köves úton való rövid séta is égési sérüléseket okozhat a mancsokon.
 4. Induljunk velük korán a reggeli hűvösben sétálni, napközben egy rövidebb egészségügyi sétára vigyük le őket és este egy hosszabb sétával szintén a hűvösben fárasszuk le kutyusainkat.
 5. Vannak olyan kutyák, akik ilyen melegben egyáltalán nem akarnak sétálni. Egész nap csak aludnának valami árnyékos hűvös helyen – őket érdemes megpróbálni egy úszással a nap végén kimozdítani ebből az állapotból. Ha van lehetőség vízpartra elvinni őket – tegyünk egy próbát, hátha jól reagálnak.
 6. Kaphatóak már hűsölő szőnyegek – sok kutyának nagy kedvence. Különböző méretekben vásárolhatóak.
 7. Ugyanezen az elven működő hűsítő kendők azoknak a kutyusoknak, akik nem szeretik a vizet.
 8. Hűtött kutyajátékokkal is kedveskedhetünk, vagy
 9. Fagyasztott jutalomfalatokkal – erre vonatkozóan számtalan ötlet van az interneten.

Muszáj szót ejtenünk arról ezen a ponton, hogy a kutyák szőrének a levágása nem megfelelő módszer a melegtől való megóvásukra.

A szőr hőszigetelő, kifelé is és befelé is. Védi őket a hidegben és egy megfelelően ápolt bunda védi a tulajdonosát a túlmelegedés ellen, továbbá védi a napsugárzástól is.

 1. Bármennyire is nehezen kivitelezhető, ne hagyjuk autóban kedvencünket. Pillanatok alatt felmelegszik az autó zárt utasterében a levegő. Hiába hisszük azt, hogy amikor odaparkoltunk, árnyékban álltunk meg, gyorsan fordul a nap és 5-10 perc alatt elviselhetetlenné válik a klíma az autó utasterében.
 2. Klímázás az autóban, lakásban, ahogyan nekünk, embereknek sem egészséges és könnyen megfázhatunk ugyan úgy négylábú kedvencünk is. Közvetlenül a testükre irányított klíma – pl. autóban és gyorsan az állatorvosnál is lehetünk velük – egy jól beállított ventilátor közelében viszont nyugodtan hűsölhetnek.
 3. Étvágy – teljesen természetes, hogy ilyenkor lecsökken négylábú kedvenceink étvágya is. Könnyíthetünk ilyenkor étrendjükön – a könnyebb emésztés és a könnyebb ételek fogyasztása nekik is segít a meleg elviselésében.

Vigyázzunk kedvenceinkre!

X