Kertészkedő kutyák

Minden kutyás gazdi álma, hogy kertes házba költözzön kutyájával. A kertet – legyen bármekkora is mindenképpen „kutyabiztossá” kell tegyük. Azon túl, hogy gondoskodtunk a megfelelő szökésbiztos kerítésről, fel kell mérjük, hogy a kertben van-e olyan dolog,amivel a kutya játék közben megsértheti magát, vagy egy óvatlan pillanatban megrághatja és ezzel sérülést, vagy bélrendszeri problémákat okozhat magának.

Ha egész napra magára hagyjuk kutyánkat a kertben, egy idő után elkezd unatkozni és megpróbálja lefoglalni magát többnyire azzal, hogy ás. Ha a kutya az egész kertben szabadon mozoghat, nem árt megfontolni, hogy milyen növényekkel díszítjük kertünket.

Sokszor a legártatlanabb, legszokványosabb növények a legmérgezőbbek, ezért összegyűjtöttünk párat, ami a nagyobb valószínűséggel fordulhat elő egy kertben.

  • Tulipán
    Az egész növény mérgező, mindegy melyik állapotában esik a kutya áldozatául. Súlyos gyomor és bélrendszeri irritációt okoz, a központi idegrendszerre hat, mely nyáladzással, görcsökkel és akár szívbetegséggel is együtt jár.

  • Azálea
    Amilyen gyönyörű ez a növény, olyan mérgező. Súlyos, akár halálos kimenetele lehet az azálea megkóstolásának. Andromedotoxint tartalmaz, mely kisebb mennyiségben is erős emésztőrendszeri tüneteket okoz. Puffadás, hányás, hasmenés esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

  • Leander
    Hirtelen szívmegállást, szívbénulást, idegrendszeri károsodást okoz ez a szépséges virág. Minden része súlyosan mérgező hatású!

  • Ciklámen
    Általában cserepes növényként tartjuk a lakásunkban. A gyökerei mérgezőek, erőteljes hányás léphet fel állatunknál, ha leverte és fogyasztott is belőle.

  • Tiszafa
    Talán a legismertebb mérgező növény. Igen elterjedt, ezért sokszor okoz gyerekek és kisállatok körében súlyos állapotot. Szédüléssel kezdődő tünetei gyorsan átcsapnak görcsökbe, és a halál végül szívelégtelenség miatt áll be.

  • Amarillisz
    Depresszióssá, levertté teszi a kutyát, valamint hányást okoz a megkóstolása. Bármennyire is lehengerlő a szépsége, sem kisgyermekes, sem kutyás házban nem szerencsés tartani.

  • Őszi kikerics
    Nagyon sok kertben megtalálható, így könnyen hozzáférhet a kutyánk. Ha megeszi, ingerli a száját, majd véres hányást és hasmenést okoz.

  • Borostyán
    A levele és a bogyója mérgező minden fajta borostyánnak. A szervezetbe kerülve emésztőrendszeri problémákat okoz, ezért hányást, hasmenést, nyáladzást és hasfájást észlelhetünk kutyánknál mérgezés esetén.

  • Aranyeső
    Halálosan mérgező a növény minden része, különösen a termés.

  • A teljesség igénye nélkül további erősen, vagy halálosan mérgező növények
    Akác, Angyaltrombita, Balkáni babérmeggy, Bangiták, Barátcserjék, Begóniák, Berkenye, Borsos varjúháj, Cserszömörce, Csíkos kecskerágó, Életfa (Thuja), Fagyal, Fürtös bodza Gyöngyvirág, Hóvirág, Iszalagok, Kaukázusi medvetalp, Kecskerágó, Közönséges boróka, Közönséges cickafark, Kutyatej, Lilaakác, Loncok, Madárbirs, Medvetalp, Nárcisz, Pipacs, Puszpáng, Rhododendronok, Tiszafa, Vadszőlő, Veresgyűrű som és még sorolhatnánk…

Mit tegyünk, hogy kutyánkat biztonságban tudhassuk a kertben távollétünk alatt is?

Vigyük el reggel sétálni. Egy kellőképpen lefárasztott és külső szagokkal és ingerekkel találkozott kutya nagy valószínűséggel a nap jó részét átalussza és türelemmel várja a gazdi érkezését. Emellett körültekintően válasszuk ki kertünk virágait. Ha a kutyánk notóriusan ás, akkor tiltsuk le, ha nem boldogulunk vele, kérjük kutyakiképző tanácsát, vagy segítségét.

X