Ünnepi készülődés

Közeledik a Karácsony, amikor ünnepi finomságok kerülnek az asztalra. A konyhában sürgölődő háziasszonyok számára ismerős, amikor kutyájuk előveszi éhhalál közeli ábrázatát és könyörgő tekintettel les minden mozdulatot. Sok gazdi elgyengül ilyenkor és lepottyan a kutyának pár finom falat. Az ünnepi lakoma után a maradék is gyakran a kutya tányérjában köt ki. Nem árt azonban az óvatosság, bizonyos élelmiszerek kifejezetten károsak lehetnek kutyánknak!

Lássuk melyek ezek:

Nyers kelt tészta
Kifejezetten nem ajánlott, fogyasztása gyakran felfúvódást, görcsös gázosodást, hasi diszkomfortot eredményez a kutyáknál.

Csokoládé
Nem csak az ünnepek során, de soha ne adjunk kutyánknak belőle! A csokiban található teobromin nevű anyag akár négylábú kedvencünk halálát is okozhatja. A legfőbb tünetek a hányás, a gyomor- és hasfájás, nagyobb mennyiség esetén rohamok is jelentkezhetnek.

Nyírfacukor
A xilitol, vagy más néven nyírfacukor fogyasztása akár végzetes is lehet a kutya számára. Főbb tünetek a gyengeség, levertség, láz, remegés, ájulás és kóma. Sok étel van, melyekről nem is gondolnák, tartalmazhatnak xilitolt, legfőképpen a diétás termékek.

Avokádó
Az avokádóban található toxinok szintén veszélyesek a kutyákra nézve, a gyümölcs fogyasztása akár a kutya halálát is okozhatja.

Hagymafélék
A hagymafélék általában több veszélyes, mérgező összetevőt is tartalmaznak. Fogyasztás után mérgezés tünetei jelentkeznek a kutyán, azonban nem azonnal, hanem napokkal később a kutya fáradékonysága, sötét (piros/narancssárga) vizelete jelezheti a mérgezést. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Mazsola, szőlő
Visszafordíthatatlan veseproblémákat okozhat. A toxikus adag itt sem határozható meg pontosan, de az ismert adatok szerint testsúly kg-ként számított 10-30 gramm szőlő vagy mazsola már okozhat mérgezést. Sajnos a legtöbb kutya szereti, és önkiszolgáló módon a tőkéről is leeszi. A szőlőmérgezés tünetei: hányás, hasmenés étvágytalanság, hasi fájdalom, csökkent vizeletmennyiség, gyengeség. A tünetek nagyjából 24 órával a fogyasztás után jelentkezhetnek.


Nagyobb mennyiségben felborítja a szervezet elektrolit háztartását.

Alkohol
Az etanol mérgező a kutyák számára, idegrendszeri károsodást és légzési problémákat okoz. A nyers élesztős tészta is erjed, van benne etanol!

Ha szeretnénk kutyánk számára is valami finomsággal különlegessé tenni az ünnepet, akkor süssünk neki kutyakekszet. Sokféle receptből válogathatunk az interneten, íme egy egyszerűen elkészíthető recept:

Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehet gluténmentes is, ha a kutya érzékeny)
1 nagy tojás
1,5 dl marha alaplé (maradék húsleves, vagy leveskockából készített lé is jó)
Ízlés szerint tehetünk bele bacon kockákat, illatos kerti zöldfűszert, répakockákat is, de ezek nélkül is ízletes lesz. Vigyázzunk, sót ne tegyünk bele!

Elkészítése:
Az összes hozzávalót egy tálban jól gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle egy labdát. Deszkán nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, végül kedvenc formánkkal szúrjuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on süssük körülbelül 30 percet.

X