Szívférgesség

Bár sokaknak unalmas lehet a téma, de nekünk kiiktathatatlan a mindennapokból, a mentési protokollunkból és elveinkből. 2013. óta minden gondozásunkba kerülő kutyát szív és bőrférgességre szűrünk, és ahol szükséges ott kivizsgálunk, és a kezeléseket megkezdjük.

Mi is az a szívférgesség?
A ragadozók, és így a kutyák szívférgességét a Dirofilaria immitis nevű fonálféregfaj okozza. A féreg kifejlett egyedei átlagosan 12-30 cm hosszúak, főként a szívben és a tüdő ereiben élősködnek. A betegség korábban jellemzően a trópusi, szubtrópusi területeken volt elterjedt, hazánkban legfeljebb csak ilyen területen nyaraló családok kutyáinál diagnosztizálták. Az első itthon fertőződött kutyáról 2009-ben számoltak be. Az elmúlt 2-3 évben ugrásszerűen megnőtt a hazai esetek száma. Sok olyan kutya betegedett meg vagy bizonyult fertőzöttnek szűrővizsgálatokkal, akik nemhogy az ország, de sokszor még a település határát sem lépték át. Sajnos a kórokozó már jelen van hazánkban is, és mivel súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű betegséget okozhat kutyánkban, kiemelt figyelmet kell fordítanunk az ellene történő védekezésre.

Miért veszélyes?
A szívférges kutya szervezetében, a férgek mechanikai és toxikus kártétele következtében, több szerv is károsodik. A legfőbb problémát – bár a betegségnek szívférgesség a neve – nem a szív üregében, hanem a tüdőartériákban tartózkodó férgek okozzák. A tüdő keringése romlik, állományát kötőszövet szövi át, ezzel a légzőfelület csökken, a tüdő rugalmatlanná válik. A szívbillentyűk elégtelenül záródnak, a jobb szívfél kitágul, emellett – a teljesség igénye nélkül – szívbelhártya-gyulladás, érelmeszesedés, érszűkület, vérrögképződés jelentkezhet. Gyakran károsodik a máj és a vese is.

Szívférgesség és az Retriever Rescue kutyái
Jelenleg 3 védencünk áll kezelés alatt, akikkel a közelmúltban nagy lépést tettünk a gyógyulás útján.

Kik is ők?

  1. Aramis, a miskolci gyepmesteri telepről jött, 3 éves labrador jellegű kan
  2. Hyper, a hajdúböszörményi sintértelep korábbi lakója, aki 2 éves és hiper jó kutya
  3. Jonny a csongrádi sintértelepről mentett 3 éves labifiú

Mindhárman túl vannak a szívféreg kezelést megelőző vizsgálatokon és az előkezelésen, így a hét elején megkapták a speciális gyógyszert a szívférgességre. Mind doktoraink, mind az ebek mindent megtesznek a gyógyulásért, most rajtatok a sor, szorítsatok! A következő 3-4 héten sok múlik!

Sajnos a szívférgesség hatalmas áldozatokat igényel, a kutyáktól, az állatorvosoktól, és tőlünk is, ezért a segítségeteket kérjük a számlák rendezésében… A speciális gyógyszerből egy doboz 120.000 Ft. Ennyit el is használunk egy kezelés alatt. Az egyéb támogató gyógyszerek a három kutyára több, mint 60.000 Ft-ba kerültek. Emellett a kivizsgálások (betegvizsgálat, labor, ultrahang, röntgen), a tartás, az állatorvosi kezelés további összegeket emészt fel. Optimista kalkulációnk szerint a három kutya teljes kezelése 400-500.000 Ft-ra fog kijönni.

Segítsetek! Mert ők igenis élni akarnak!

Kérjük, adományozzatok kutyusainknak, támogassátok őket, hogy meggyógyulhassanak!

Számlaszámunk:
10400140-50515653-53521002 (K&H)

Nemzetközi adományozás esetén:
IBAN: HU37 10400140 50515653 53521002SWIFT kód: OKHBHUHB

Online adományozás:

Megjegyzésként kérjük minden esetben tüntessétek fel: SZÍVFÉRGESSÉG

Köszönjük!

X